VISTA college: ‘Je moet verder durven kijken dan COVID-19’

14 december 2020

Op 1 augustus 2019 fuseerden ROC Leeuwenborgh en Arcus College tot VISTA college. Opmerkelijk in onderwijsland, want de fusie was op vrijwillige basis en niet gedreven door financiële noodzaak.

“De beide roc’s werkten ook al voor de fusie op diverse gebieden samen”, zegt Jeanette Oostijen. Kort na de fusie trad zij toe tot het college van bestuur van VISTA college. “Beide onderwijsinstellingen wilden wendbaar, toekomstgericht en innovatief zijn. Dan moet je ook de krachten pro-actief durven bundelen. Je vergroot dan elkaars kennis en dat komt weer ten goede aan het onderwijs, de studenten en de medewerkers.”

Limburgse krachten voor morgen

VISTA is door de fusie een van de grootste aanbieders van middelbaar beroepsonderwijs in het zuiden van Limburg. Er werken 1.500 medewerkers en 15.000 studenten volgen er onderwijs. ‘Samen ontwikkelen wij Limburgse Krachten voor morgen’ is hun pay off. “Wil je dit realiseren moet je ook disruptief te werk durven gaan”, is de overtuiging van Oostijen. “Ondanks dat er wettelijke kaders zijn, is er genoeg ruimte voor innovatie. De wereld verandert zo snel. Wil je blijven inspelen op de markt, zul je continu bezig moeten zijn met innovatie. Anders loop je als onderwijs achter de feiten aan.”

Onderwijskundig leider

Een van de veranderingen om innovatie te bewerkstelligen is het aanstellen van onderwijskundige leiders. VISTA heeft de ruim 300 verschillende opleidingen en cursussen die zij verzorgen georganiseerd in vijf clusters. Ieder cluster beschikt over een manager die de managerial zaken voor zijn of haar rekening neemt. Daarnaast is de onderwijskundig leider verantwoordelijk voor het curriculum en het richting geven aan vernieuwing. “Het is een verbinder tussen onderwijs, onderzoek en de teams”, legt Oostijen uit. “We hebben hier bewust een aparte functie voor gecreëerd. Als je namelijk al druk met je eigen baan bent, gaat innovatie steeds verder naar de achtergrond. En het vergt natuurlijk ook andere competenties om hier voortvarend mee aan de slag te gaan. VISTA college heeft hoge ambities ten aanzien van onderwijskwaliteit en onderwijsinnovatie. We willen wendbaar en innovatief zijn. Samen met onze practoraten (expertiseplatforms) ‘gepersonaliseerd leren’ en ‘digitale pedagogiek en didactiek’ onderzoeken onze onderwijskundige leiders wat hierin werkt en niet werkt bij onze opleidingen. Zij vormen, met onder meer de practoren en de projectleiders van onze disruptieve programma’s, een professionele leergemeenschap. Passend bij onze ambities, werken we hierin samen aan onderwijsinnovatie. Meer specifiek aan de thema’s blended learning, flexibilisering en modularisering. VISTA-breed ontmoeten op deze manier onderwijs, innovatie en onderzoek elkaar.”

Gideonsbende

Rob Hartmann is een van de 30 onderwijskundige leiders bij VISTA. Verantwoordelijk voor de clusters orde en veiligheid, en defensie. Hartmann was jarenlang maître d’hôtel bij Château St. Gerlach en Château Neercanne en maakte zes jaar geleden de overstap naar het onderwijs. “Onze bestuursvoorzitter Karel van Rosmalen, noemt ons wel eens gekscherend de Gideonsbende. Maar dat is natuurlijk wel wat wij als onderwijskundig leiders zijn. Innoveren betekent nieuwe paden durven inslaan. Soms krijg je wat tegengas, maar zolang je de verbinding blijft zoeken tussen onderwijs, onderzoek en de teams ontstaat er draagvlak, enthousiasme en ambassadeurschap.”

Blended learning

“COVID-19 heeft innovatie binnen het onderwijs in een stroomversnelling gebracht. Ik heb een tijdje geleden een toekomstverkenning voor het onderwijs in 2030 gemaakt. Geloof het of niet, maar corona heeft ervoor gezorgd dat al die zaken in nog geen jaar bijna zijn achterhaald. Blended learning, de combinatie van online en fysiek onderwijs, zoals we het nu voor elkaar hebben, zou waarschijnlijk langer hebben geduurd zonder corona. Maar één ding is zeker, we gaan nooit meer terug naar de pre-corona tijd. Dat komt niet alleen het onderwijs en de studenten ten goede, maar zeer zeker ook de docent. Het ‘oude vak’ van docent bestaat al lang niet meer. Er liggen tegenwoordig zoveel kansen en uitdagingen voor een docent. Dat merk je ook door de instroom van docenten uit het bedrijfsleven. De vier kernwaarden binnen VISTA zijn respectvol, samen, nieuwsgierig en ondernemend. Dat laat al zien dat werken in het onderwijs een dynamisch vak is met tal van mogelijkheden.”

“We zijn toekomstgericht en moeten dus wendbaar zijn”, vult Oostijen aan. “We kijken verder dan de huidige COVID-19-periode. Onze onderwijskundig leiders spelen daar een belangrijke rol in. Niet voor niets zijn we samen met Limbourg & Partners op dit moment op zoek naar vier nieuwe visionairs. Wie de stap naar het huidige onderwijs maakt, zal daar zeker geen spijt van krijgen. Die toekomstvoorspelling durf ik wel te maken.”

Vacature Onderwijskundig Leiders

Wil jij als Onderwijskundig Leider bijdragen aan de innovatiecultuur van VISTA collega? Bekijk de vacature Onderwijskundig Leiders op onze website en solliciteer!

Uitgelichte vacatures

Let's make the perfect match!

SALES & ACCOUNTMANAGER RENTAL

Lees meer

Senior Adviseur Ruimtelijke Ordening & Milieu

Lees meer

Controller (Lid MT)

Loondienst, Vaste Aanstelling
Lees meer

Lid Raad van Toezicht (5X)

Lees meer

Heeft u vragen? We staan u graag te woord.

Contact opnemen